Woke Women®

“Wake Up Smart Future Mama – Let’s Make Your Baby Strong!”

Onderzoek toont aan dat de oorsprong van gezondheid en gezondheidsverschillen ligt in de eerste 1000 dagen van een kind en dat de basis hiervoor al vóór de zwangerschap wordt gelegd. Bijna alle (aanstaande) ouders hebben risicofactoren die de gezondheid van het kind en de moeder kunnen schaden. Om de kansen op een gezonde start te vergroten is het daarom wenselijk dat (toekomstige) ouderparen zich goed voorbereiden op een zwangerschap en het ouderschap.

Care2Research heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de beste methode om (aanstaande) ouders te bereiken met gezondheidsboodschappen. Uit ons onderzoek blijkt dat de meest kwetsbare doelgroepen, zoals ouders met een lage sociaal economische status, weinig gezondheidsvaardigheden, een niet-westerse migratieachtergrond of (o)ggz problematiek, zich liever niet door zorgverleners laten informeren. Zij vragen advies over hun kinderwens, zwangerschaps- en opvoedingsvragen bij oma’s, moeders, tantes, zussen en vriendinnen. De ervaring leert dat gezonde keuzes en een gezonde leefstijl vaak helemaal geen rationele overwegingen zijn, maar bepaald worden door biologische, emotionele, sociologische, culturele en praktische factoren. Empowerment binnen het sociale netwerk is daarom veel belangrijker dan alleen de juiste informatie bieden.

Vanuit deze kennis en expertise hebben de marketingexperts van Miesiyu New Economy Agency samen met ons het Woke Women® Collective for Female Strength ontwikkeld. Deze sociale marketingstrategie is erop gericht om aanstaande ouders in de periode rondom hun kinderwens te versterken. Woke Women® is opgezet als een maatschappelijk collectief vóór vrouwen, dóór vrouwen – een movement – waarin vrouwen elkaar mobiliseren en aanmoedigen. Gezonde, sterke, krachtige, zelfbewuste vrouwen dragen namelijk bij aan gezondere zwangerschappen en een gezondere generatie.

Care2Research is de officiële distributeur van Woke Women®. Op dit moment wordt de strategie in zes gemeenten in Nederland geïmplementeerd als onderdeel van de APROPOS-II studie. In deze studie onderzoekt Care2Research samen met het Erasmus MC de effectiviteit van deze interventie, door middel van een stepped wedge randomized controlled trial (RCT). In de deelnemende gemeentes wordt met Woke Women® invulling gegeven aan het actieprogramma Kansrijke Start en de Zorgstandaard Integrale Geboortezorg.

Voor meer informatie over de mogelijkheden tot het toepassen van de Woke Women® strategie in uw regio, neem gerust contact met ons op!

Voorbeeld uit de campagne Woke Women®